Πέταξε Προς την Επιτυχία Εξαλείφοντας τις Δικαιολογίες
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες κακές συνήθειες, έτσι και εσύ μπορείς να πέσεις στην παγίδα των δικαιολογιών. Όταν υιοθετείς τις δικαιολογίες για κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζεις στη ζωή σου, ουσιαστικά δημιουργείς μια προστατευτική ασπίδα που σε κρατάει μέσα σε αυτήν. Αισθάνεσαι άνετα και ασφαλής με τις καταστάσεις που βιώνεις. Ωστόσο, σε κάποια φάση ίσως συνειδητοποιήσεις ότι πολλές αποτυχίες σου οφείλονται ακριβώς στις δικαιολογίες.
Γιατί χρησιμοποιούμε τις δικαιολογίες
Είσαι ένας από εκείνους που δίνουν συχνά πρώτη θέση στις δικαιολογίες; Μπορεί η αρχική σου απάντηση να είναι “όχι”, αλλά ίσως κάποιες φορές να δικαιολογείσαι χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι. Και δεν είναι μόνο για να καλύψεις κάποιο λάθος σου.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές φορές που χρησιμοποιούμε δικαιολογίες επειδή φοβόμαστε το άγνωστο, την αβεβαιότητα ή επειδή μπορεί να έχουμε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μπορεί ακόμη να φοβόμαστε την αποτυχία και – μη σε εκπλήσσει – μερικοί φοβούνται ακόμη και την επιτυχία.
Πώς θα απαλλαγείς από τις δικαιολογίες;
Σταμάτα να δίνεις έμφαση στις δικαιολογίες και ν’ αναλάβεις την ευθύνη για τις πράξεις σου. Αντιμετώπισε τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Μην αφήνεις τον φόβο να σε εμποδίσει, αλλά εστίασε στην ευκαιρία για ανάπτυξη και επιτυχία. Ξέρεις ότι μπορείς να υπερβείς τις δικαιολογίες και να φτάσεις στο επίπεδο της επιτυχίας που επιθυμείς.
Αποφάσισε σήμερα να αποχωριστείς τις δικαιολογίες και να προχωρήσεις μπροστά με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είσαι μόνο εσύ που καθορίζεις το μέλλον σου.
Σημείο ελέγχου
Αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλεις, έλεγξε την πιθανότητα να έχεις υποσυνείδητα επαναπαυθείς στις δικαιολογίες σου. Και αν όντως εντοπίσεις αυτή την πραγματικότητα, μη νιώθεις μειονεκτικά. Οι δικαιολογίες είναι συχνό φαινόμενο στον χώρο των επιχειρήσεων και οδηγούν συχνά σε αντιπαραγωγικές μεθόδους και μείωση εσόδων.
Το ζήτημα είναι να τις ανακαλύψεις, να τις παραδεχτείς και να τις σταματήσεις. Όταν συμβεί αυτό, όταν δηλαδή σταματήσεις να βάζεις σε πρώτο πλάνο τις δικαιολογίες, είναι η στιγμή που ορίζεις τον εαυτό σου ως κύριο υπεύθυνο για τα αποτελέσματα της εργασίας σου. Πρόκειται για μία διαδικασία που ονομάζεται “σημείο ελέγχου”, η οποία σε βοηθά να αναγνωρίσεις πού πιστεύεις ότι βρίσκεται ο έλεγχος: σε εσένα ή σε άλλες εξωτερικές δυνάμεις;
Οι περισσότεροι ηγέτες και επιχειρηματίες έχουν ένα εσωτερικό σημείο ελέγχου που τους ωθεί να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιλογές και τις πράξεις τους. Η απόρριψη της έννοιας της δημιουργίας δικαιολογιών ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτήν την εσωτερική προοπτική.
Μήπως χρησιμοποιείς κάποια από αυτές;
Παρακάτω παρατίθενται μερικές κορυφαίες δικαιολογίες που έχουν διαπιστωθεί ότι αναφέρονται πιο συχνά στις επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες που τις χρησιμοποιούν είναι ιδιαίτερα αντιπαραγωγικοί στους κλάδους πωλήσεων ή υπηρεσιών, όπου η ορατότητα και οι προσωπικές αλληλεπιδράσεις είναι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας. Ωστόσο, στον χώρο των ακινήτων, οι δικαιολογίες μπορεί να είναι απόλυτα καταστροφικές.
Αν επομένως ακούς τον εαυτό σου να αναφέρει αυτές τις δικαιολογίες, κάνε μια παύση και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναθεωρήσεις τον τρόπο σκέψης σου.
«Δεν έχω χρόνο. Έχω πολλά να κάνω»
Αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι ότι έχεις επιλέξει να μην αφιερώσεις χρόνο. Εξάλλου, η διαχείριση του χρόνου είναι πραγματικά διαχείριση επιλογών. Όλοι έχουμε 1.440 λεπτά την ημέρα – απλώς επιλέγουμε διαφορετικούς τρόπους για να τα χρησιμοποιήσουμε.
«Κανείς δεν θέλει να αγοράσει το προϊόν που πουλάω»
Το θέμα συνήθως δεν είναι το προϊόν που πουλάς, αλλά το πώς προσπαθείς να το πουλήσεις – ή σε ποιον προσπαθείς να το πουλήσεις. Κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου πώς μια αλλαγή στον τρόπο που προωθείς το προϊόν σου μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
«Δεν μπορώ να το κάνω»
Φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Για όλους μας υπάρχουν καταστάσεις που ξεπερνούν τις ικανότητές μας ή τους σωματικούς περιορισμούς μας – δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι πρωταθλητές, για παράδειγμα, ούτε μεγάλοι επιστήμονες. Αλλά συχνά, “δεν μπορώ να το κάνω” σημαίνει ουσιαστικά “δεν θα το κάνω”. Υπάρχει διαφορά. Και αν κάτι είναι σημαντικό και απλά δεν μπορείς να το κάνεις, προσλάβε κάποιον που μπορεί.
«Είμαι εσωστρεφής και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα social media»
Αν ο ρόλος σου περιλαμβάνει τη σύνδεση με ανθρώπους, πρέπει να απορρίψεις αυτήν τη δικαιολογία αμέσως. Διαφορετικά, έχεις επιλέξει λάθος εργασία. Ειδικά στις πωλήσεις ακινήτων, πρέπει να συναντάς τους πελάτες εκεί που βρίσκονται: Και αυτό συμβαίνει στα social media.
Μήπως λες και εσύ συχνά τέτοιες δικαιολογίες; Αν ναι, μην ανησυχείς, καθώς το πρώτο βήμα για την επίλυση προβλημάτων είναι να τα αντιμετωπίσεις κατάματα και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Μια δικαιολογία μοιάζει με δεκανίκι που χρησιμοποιείς ενώ δεν έχεις σπασμένο πόδι αλλά νιώθεις ότι δεν μπορείς να περπατήσεις. Πετάξτε το δεκανίκι και γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι όχι μόνο μπορείτε να περπατήσετε αλλά και να πετάξετε στα ύψη.